achtergrond afbeelding
achtergrond afbeelding

Nieuwe ‘Jan Maria’ voor Duitse dochter van P&P

In het hoge noorden op witvis en garnalen

KATWIJK/BREMERHAVEN – Op de Turkse scheepswerf Tersan wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe trawler voor een Duitse dochteronderneming van Parlevliet & Van der Plas: de BX 792 ‘Jan Maria’. Die Duitse dochter, de Nordbank Hochseefischerei GmbH, is gevestigd in Bremerhaven, wat ook de thuishaven wordt van het nieuwe schip. 

De door het Noorse Skipsteknisk ontworpen BX 792 heeft een lengte over alles van 88,10 meter en is 18,30 meter breed. De voortstuwing komt van een hoofdmotor van 7.000 kW, fabrikaat Wärtsilä, die een schroef aandrijft met een diameter van 4.300 mm. De oplevering van de nieuwe ‘Jan Maria’ staat gepland voor juli 2023.

Het schip gaat met een bemanning van maximaal 45 man in hoog noordelijke wateren vissen op 'witvis' als kabeljauw, koolvis en heilbot en ook op garnalen. De vangst wordt, al dan niet gefileerd, ingevroren aan boord, maximaal 100 ton per dag.

De BX 792 'Jan Maria' komt in de plaats van de huidige ROS 786 'Gerda Maria', die op dit moment vist in de wateren oost van Groenland. Deze hektrawler werd gebouwd in 1990 als NC 106 'Cuxhaven' en is na de overname door Nordbank verlengd.